DT Targovishte
Да изберем правилното защитно работно облекло

Да изберем правилното защитно работно облекло

Да изберем правилното защитно работно облеклоПървият случай на защитно работно облекло, което да увеличи видимостта на работника, беше в началото на 60-те години. Шотландската железопътна система тества светлоотразителни железопътни предпазни дрехи, след въвеждането на електрическото придвижване, защото увеличаването на скоростта на влаковете, увеличи и вероятността от инциденти с работници. Тестът беше изключително успешен и това е причината в момента да можете да намерите дрехи, увеличаващи видимостта, почти навсякъде.

Ако професията ви изисква да работите в условия със слаба осветеност или ви се налага да използвате тежки машини, то трябва да инвестирате във висококачествено защитно работно облекло, защото то може да спаси живота ви един ден. Ето ви няколко съвета как да направите правилен избор.

Разберете какво се изисква да носите при вашата професия.

Това е първото нещо, което е абсолютно задължитено да направите преди да излезнете да пазарувате. Например ако работите в железопътната индустрия ви трябват светлоотразителни предпазни жилетки в оранжев цвят и работно облекло, докато ако сте охранител – черни или тъмносини дрехи със светлоотразителни ленти.

В каква среда ще работите?

Работата ви изисква ли да сте навън и изложени на климатичните условия? Ако е така, работното ви облекло трябва освен да ви прави лесни за виждане и да ви предпазва от външната среда (студ, дъжд, горещина и т.н.).  При работа в досег със химикали, материалът, от който ще е изработена екипировката ви, трябва да е в състояние да ви осигури нужната защита. Различните видове работни места изискват различни нива на защита, така че трябва да се съобразите и с условията на труд, когато търсите безопасно работно облекло.

Получаваш това, за което плащаш.

Опитайте се да не се скъпите. Ако държите на висококачествена безопасност, то тогава трябва да сте готови да платите повече. Вярно е, че можете да закупите по-голямо количество работно облекло, когато избирате евтин вариант, но  тези неща рядко издържат дори месец и се налага да ги подмените. При положение, че физическата ви безопасност зависи от тях, то изберете най-доброто, което можете да си позволите.