DT Targovishte

Чилър система за отопление на дома и не само

Чилър системите се считат за един от най-ефикасните и икономични начини за поддържане на приятна температура в една сграда. Те са подходящи както за ползване у дома, така и за задоволяване нуждите на големи промишлени и бизнес сгради.
Чилър системите могат да се поставят на производствени цехове и халета, в складови помещения, в бизнес сгради, болници и стоматологични клиники, галерии, учебни заведения и къде ли още не. На практика, почти няма сграда, към нуждите на която да не могат да бъдат адаптирани с успех.
Чилър системата е първоначално създадена за да служи за охлаждане. За целта е необходимо наличието на хладилен агент, който трябва да съдейства за охлаждането на  въздуха в сградата. Инженерната мисъл обаче, бързо достигнала до интересно наблюдение, а именно, че в процеса на охлаждане се отделя като отпадъчен продукт топлина.
Именно тук се появил и големият пробив на чилър системите като много ефективно средство за отопление. Защо е нужно генерираната топлина да се изхвърля, когато от нея може да се получи невероятна полза? На практика, за да се отдели голямо количество топлина е нужно минимално количество електроенергия, което просто да задейства този цикъл.
Съвременната модерна чилър система за отопление може да бъде успешно интегрирана с обикновен климатик, което да я направи дори още по-резултатна и търсена.
За оптимална икономичност и ефективност…
Ако за задвижването на чилър системата за отопление се използва слънчева електроенергия, тогава резултатите могат да са наистина огромни. Монтирането на слънчеви панели може да ви осигури достъп до екологично чиста и безплатна електроенергия дори и когато на вън няма особено количество слънчева светлина.
Реално погледнато, дори и в мрачни дни върху слънчевите панели попада достатъчно светлина за да могат те да генерират поне малко електричество. Това количество обикновено е повече от достатъчно за да може да задвижи чилър системата за отопление.
Веднъж впрегнато в подходяща посока, това малко количество електрическа енергия, което реално не е достатъчно за отопление за една сграда, може да е напълно задоволително за нуждите на чилър системата за отопление. А резултатите от нейната работа, както ще имате шанса сами да се уверите, са просто отлични.
За нуждите на обществените сгради…
Монтирането на чилър система за отопление е сред първите неща, които се правят при въвеждането в експлоатация на определена обществена сграда. Това дава комфорт както на работещите в сградата, така и на гражданите, които я посещават.
Чрез вентилационни системи топлият или хладен въздух, който чилър системата произвежда, може безпроблемно да достигне до всички точки на сградата. Разбира се, големината на сградата и мощността на чилър системата трябва да са съизмерими.
Така например, ако искате да монтирате на 10 етажна обществена сграда чилър система, която е предназначена за задоволяване на нуждите на частен дом от 200 квадратни метра, например двуетажна къща, най-вероятно ще останете много дълбоко разочаровани.
Големите сгради си имат съвсем естествено много по-големи нужди, които трябва да бъдат задоволени съответно от чилър система със съответната мощност.
Когато обаче правилно се избере мащаба и мощността на чилър системата за отопление, тя може да бъде повече от ефективна и да осигури оптимално приятна и здравословна температура за работа или живеене, която да не се влияе по какъвто и да е начин от температурата на околната среда.
Дори и в разгара на летните жеги чилър системата предлага здравословна прохлада и приятна температура в сградата, която се заменя от уютна и мека топлина дори и в най-лютата и студена зима.
За експлоатация у дома…
Чилър системите за отопление, които са предназначени за ползване у дома, видимо се отличават от тези, чиято основна цел е да обслужват нуждите на по-големите бизнес центрове и обществени сгради.
Обикновено чилър системата за домашно ползване е с много по-ниска мощност и малки мащаби, което е съвсем разбираемо. Така или иначе, за да се направи подобна инсталация у дома вие трябва да заделите поне едно малко помещение, в което да бъде монтирана системата за отопление.
В масовия случай хората обикновено я поставят в мазата, където тя няма да пречи на нормалния живот в дома. Разбира се, мазата може да бъде заменена и с друга стаичка, гараж или друго подходящо и удобно за целта помещение.
За високо технологични центрове…
Чилър системата за отопление може да се интегрира изключително успешно за нуждите на различни по големина дейта центрове, за които е характерно това, че се нуждаят от определени условия за да работят възможно най-добре и за да не прегрява намиращата се вътре техника. Чилър системата може да поддържа успешно стабилна температура и да осигури нужната за работния процес на уредите прохлада. 
Освен изключително икономични и високо ефективни, чилърите за отопление са и безкрайно дискретни. Те не се виждат предвид местоположението си в отделни подземни или покривни помещения и не се чуват, което означава, че няма да смущават спокойствието и тишината в болничните заведения.
Чилъри за отопление на учебни заведения…
Много учебни заведения използват чилъри за отопление, което им позволява да създадат отлични условия за учащите, особено като се има предвид, че те в не малко случаи са деца. В редица висши учебни заведения също се използват подобни системи за отоплени. Както казахме и по-рано, основната причина е възможността да се получи една много приятна и здравословна вътрешна среда с приятна температура, докато разходите по поддръжката са незначителни.
Чилъри за отопление на производствени халета и складови помещения…
Бизнесът често избира чилъри за отопление вместо друг тип климатизация. Причината поради която много производствени помещения и складове залагат на чилъри за отопление е, че чилърите позволяват оптимизация на разходите и не рядко самата инсталация може да се интегрира по различни начини в самия производствен процес, което е изключително.
Чилъри за отопление в бизнес сгради…
Няма нищо по-икономично от това да се използват чилъри за отопление на по-големи бизнес сгради. Причината е, че топлият въздух или съответно охладеният (ако става дума за летните месеци) може посредством вентилационната система да достигне равномерно до различните части на сградата, което от своя страна създава оптимални условия за работа.
Чилър, отопление на газ или климатик?
По мнението на доста специалисти в областта, няма по-добра алтернатива от поставянето на чилър за отопление, а газта и поставянето на обикновени климатици, макар и също много ефективно, н може да се мери с това решение. Макар че традиционно поставянето на климатик и използването на газ за отопление са по-популярни решения от това да постави чилърна система за отопление, все пак ефективност и популярност не бива да се бъркат. Поставянето на чилъри за отопление има и много други предимства, като например това, че с подходящата инсталация може да се отоплява дори и водата в бойлера. Сами разбирате, че с климатик например няма как да се направи това.