DT Targovishte
Често срещани грешки при отслабване

Често срещани грешки при отслабване

Често срещани грешки при отслабванеС първите слънчеви дни осъзнаваме, че е време за трансформация. Желанието ни да блеснем в прилепнали по тялото дрехи и да изглеждаме перфектно в новия си бански костюм, ни карат да стигаме до крайности. Радикалните методи за отслабване са обаче с краткотраен ефект, а освен това и доста нездравословни. Все пак целта е да бъдем красиви, а не слаби за сметка на здравето си.

В следващите редове ще обсъдим някои от често срещаните грешки при спазването на диета, като целта е да поставим акцент върху правилната стратегия, която не само води към пълен успех, но и помага да запазим постигнатите резултати за максимално дълъг период. Ако откривате себе си в някои от погрешните стратегии за действие, то значи е време да приемете изцяло нов, по-ефективен подход.

Жестоки ограничения от самото начало

Ако целта е да подложите организма си на огромен стрес, то спокойно можете да поведете агресивна борба срещу излишните килограми, въвеждайки строги ограничения относно количеството и качеството на храната. По-добрият вариант обаче е преходът да започне с изграждане на правилни навици.

Това означава да се редуцират порциите, за да се избегне преяждането. Необходимо е също постепенно от менюто да се изключат храните и напитките с висок гликемичен индекс. Сред тях са: консервирани храни, подсладени напитки, полуфабрикати, сосове и вкусови модификатори / подобрители на вкуса.

Моно диети

Много хора си казват: „от утре ще консумирам единствено елда, киноа, нискомаслено кисело мляко…”. В желанието си да постигнат колкото се може по-бързо мечтаното тегло, много хора се измъчват с монодиети – консумиране на само един вид храна. За съжаление, еднообразието на диетата може да доведе до дефицит на макро и микроелементи и други важни хранителни вещества.

Всеки дефицит на хранителни компоненти компрометира доброто ни здраве, затова е по-добре в режим на отслабване да се придържаме към балансирано хранене. В диетата трябва да присъстват всички хранителни групи, включително въглехидратите. Те обаче не бива да са под формата на рафинирана захар или фруктоза, а приети от зърнени култури и пълнозърнест хляб. Цветните зеленчуци и плодовете трябва да преобладават.

Неправилно хранене

Има един широко разпространен мит, който гласи, че храненето в движение помага за намаляване на дневния прием на калории, и по този начин подпомага процесите по отслабване. Истината е обаче, че единствено своевременно постъпилата в организма храна допринася за рационалното функциониране на жизненоважните органи.

Следването на точен график за времето на всяко хранене подготвя стомашно-чревния тракт за пълноценна работа. Колкото до дневния калориен прием – калориите трябва да се изчисляват правилно, а приемането им да бъде през равни интервали. Ключът към здравословното отслабване е бавната консумация на диетичната храна, за да се регистрира усещането за ситост.

Пренебрегване на водния баланс

В специализираните магазини, предлагащи добавки за отслабване като MaxSlimming, една солидна част от продуктите са насочени към дрениране на задържаните телесни течности. Напълно погрешно е схващането, че пиенето на повече вода води до нейното задържане в организма. Точно обратното!

Водата е средата, в която протичат всички процеси, защото тялото ни се състои главно от течности, така че тя е особено необходима, когато отслабваме. В крайна сметка токсините, които са продукти на разпад по време на изгарянето на мазнини, трябва да бъдат своевременно елиминирани от тялото. Натрупването на токсини всъщност причинява затлъстяване.

За поддържане на водния баланс в организма е нужно целодневно да поемаме достатъчно течности. В класическата диететика има формула, която гласи: 30 мл вода на 1 кг телесно тегло – това е минималният препоръчителен прием за правилното функциониране на нешето тяло. С прием на вода 20-30 минути преди хранене се активират метаболитните процеси.