DT Targovishte
Бижута от танзанит

Бижута от танзанит

Бижута от танзанитМакар че всеки човек обича скъпоценните камъни, реално погледнато повечето от нас не знаят почти нищо за тях. Ако Ви попитат дали харесвате скъпоценни камъни, Вие най-вероятно ще отговорите положително с много ентусиазъм, но ако Ви попитат защо, тогава може да възникне затруднение и неловко мълчание. Е, или несвързано бръщолевене без да може да се предложи приемлив аргумент на Вашата страст към камъните. Може би е кажете, че са красиви?

Добре, чудесно, но парче полирано стъкло също може да е красиво. Може би ще предположите здравината? И тук добре, но не всички камъни, които са скъпи, са едновременно с това здрави. Някои всъщност са крехки и лесно могат да бъдат повредени. Всъщност, едно от нещата които правят камъните толкова ценни е тяхната рядкост и невъзможност всеки да ги притежава. Ето къде е тайната на скъпоценните камъни…

Чували ли сте за бижута, които да са изработени от танзанит?

Танзанитът е един от най-скъпите камъни, които могат да се открият днес на нашата планета. Е, има и някои дори още по-редки камъни, но този държи несъмнено челните позиции. Цената му според качеството му може да варира в широки граници. Обикновено най-евтините танзанити започват от $600 долара на карат и достигат до около $1000 на карат, което е впечатляваща сума, особено като се има предвид колко малко количество е един карат.

Външно танзанитът притежава впечатляващи естетически качества. Той е изключително красив и притежава наситен синьо-лилав цвят. Според мнозина той има значителни външни прилики с един друг много рядък и скъп камък – сапфирът.

Заради високите качества на танзанита, той се радва на голям интерес, който обаче не може да се покрие от незначителните добиви. Всъщност камъкът танзанит може да се открие на само едно място в целия свят, а именно в полите на масива Килиманджаро в Източна Африка. Учените вярват, че запасите от танзанит в недрата на земята са силно ограничени и е възможно находищата да се изчерпат в рамките на следващите 3 десетилетия.

А с какви метали се съчетава добре танзанитът?

Заради своите естетически качества танзанитът се комбинира много добре с бели и блестящи благородни метали, като най-добре се съчетава с бяло злато и платина, които са покрити с родий.