DT Targovishte
Бъдещето на работата в цифровата ера след Covid-19

Бъдещето на работата в цифровата ера след Covid-19

Бъдещето на работата в цифровата ера след Covid-19Кризата, започнала с пандемията Covid-19 стимулира растежа на онлайн работата.  Тенденцията да се работи онлайн отдалеч преживява решаващ тласък, тъй като Covid-19 принуждава компаниите и организациите да налагат задължителни политики за работа от дома във все по-дигитализиращия се свят. Внезапното преминаване към цифровата работа става все по-масово явление. То има потенциал да ускори промените в начина на изпълнение на работата и начина, по който мислим за условията на работа.

Разглеждайки по-широката картина, Covid-19 може да се окаже основна преломна точка за дигиталната трансформация на работното място. Изглежда почти невъзможно да се върне този дигитален джин обратно в бутилката, след като спешната ситуация приключи.

Тъй като вирусът непрекъснато се разпространява, някои служители ще работят от вкъщи – и в среда с цифрова поддръжка, която не е обвързана от традиционното офисно пространство. Това е нов вид предизвикателство, пред което човечеството се изправя за първи път. Начинът на работа на цялото човечество ще бъде силно нарушен и преобърнат. Въпреки това, за милиони работници по целия свят, които работят с дигитални методи, преместването на работния им живот от офиса в техния дом не е нещо ново. Това е просто бизнес, както обикновено…

Особено за работещите в дигиталната сфера „работата“ не е място: това е уеб базирана задача или дейност, която може да се извърши от всяко място, което позволява интернет връзка. Милениум поколението живее по модел на онлайн реализация именно заради гъвкавостта и свободата, които дистанционната цифрова работа може да предложи. Covid-19 може да бъде катализаторът, който извежда развитието на договореностите „работа навсякъде“ до следващото ниво на растеж по начини, които значително подобряват възможностите за сътрудничество, мислене и създаване на по-продуктивна свързваност.

Не всичко обаче е розово! Понастоящем Covid-19 подлага на огромно напрежение нископлатения контингент работници, често свързани с дигитални платформи като например тези, свързани с доставка на храна. Сред квалифицираните специалисти като лекари, медицински сестри и други здравни работници, лишени от адекватен достъп или осигуряване на обезщетения за осигуряване на работа или отпуск по болест, са подложени на тежък удар. Такава е ситуацията в Съединените щати, Европа и Азия. В страни с някои от най-големите групи от случаи като Италия, някои куриери, работещи в сферата на доставка на храна, все още работят, защото не могат да си позволят да не го направят.

По този начин кризата на Covid-19 засяга най-вече онези, които зависят от дигиталната сфера, като основен източник на доходи и ги прави изключително уязвими към заразяване и (фатални) рискове за здравето. Това подкопава достойнството им и засилва социалните и икономическите разриви, които потенциално могат да генерират нови разцепления, гняв и политическо недоволство в държавите и регионите.