DT Targovishte
Ароматни нотки и парфюмна пирамида

Ароматни нотки и парфюмна пирамида

Ароматни нотки и парфюмна пирамида

Създаването на парфюми може да се сравни с композирането на музика. За парфюмни нотки и пирамида на аромата пръв говори  майсторът парфюмерист Жан Карлес  през първата половина на 20-ти век, за да опише на потребителите как ароматът се разгръща върху кожата.

Нотките в парфюмната пирамида се структурират в три части: връхни, средни (сърдечни) и базови.

Връхните нотки са тези, които ви привличат, когато за първи път помиришете парфюма. Те са главата на парфюма. Причината те да са първите, които се разгръщат, е свързана с ниското им молекулно тегло и нестабилността на съставките, които са включени в тях. Обикновено това са силно летливи есенции като цитруси или синтетични плодови аромати, както и някои подправки. Освежаващият ефект на връхните нотки се усеща през първите 15 минути от досега с аромата.

Въпреки че по метода на Карлес тези нотки се композират след базовите и сърдечните, те са първите, които правят впечатление на купувача. Ето защо парфюмеристите използват този факт и днес поставят ударението именно върху връхните нотки, защото знаят, че те създават първото впечатление и привличат вниманието на модерния потребител.

„Сърцето“ на аромата носи  основното послание на парфюма. Средните нотки са тялото на сместа; това са съставките и ефектите, които определят стила и характера на даден парфюм от Your Prouve. Започват да се усещат след 15-та минута и узряват в  следващия час. Те могат да включват различни съставки като цветя, подправки, дърво, смоли и треви .

Парфюмеристите обикновено първо мислят за основата или базовите нотки на аромата, когато се опитват да структурират формулата му. Това са големи молекули съставки с висока трайност (някои като мускуса могат да се задържат върху кожата и дрехите в продължение на дни и седмици наред!). Те осигуряват не само продължителното ухание на даден аромат върху кожата, но също така се съчетават с останалата част от състава по определен начин за постигане на желания ефект. Пачулито например кара аромата на рози да се развива безкрайно, докато цибетата прави флоралните мотиви богати и още по-чувствени!

Базови нотки обикновено се появяват след два часа, така че бъдете търпеливи, когато пробвате парфюмите в магазина.

В днешно време някои аромати са умело конструирани така, че да миришат почти по един и същ начин през цялото време, като се възползват от различни парфюмерийни техники, позволяващи на една любима парфюмна нотка да продължава безкрайно. Това са така наречените „линейни аромати“.