DT Targovishte

7 важни стъпки при оран с плуг

Целта на орането е да се преобърне пръстта на 180 градуса, за да останат под почвата остатъците от културите или плевелите. Това прави  почвата рохка и подходяща за посаждането на нови семена.

Преди да се премине към самата обработка на почвата има няколко стъпки при оран, които е добре да следвате.

 1. Стъпка: Подготовка
  Уверете се, че имате достатъчно масло, охлаждаща течност, гориво и т.н. в трактора. Проверете налягането в гумите. Уверете се, че полето, което трябва да бъде изорано, не съдържа растителен материал, който би могъл да затрудни плуга. Не орете влажна почва, тъй като въртенето на колелата на трактора ще повреди структурата й, а освен това ще полепва по греблата на плуга. Препоръчително е да имате добри гуми.
 2. Стъпка: Свързване на плуга
  Свържете плуга с триточковата връзка и се уверете, че свръзката в добра и стабилна, но не толкова хлабава, че плугът да удря задните гуми на трактора, когато се люлее от една страна на друга. Тази настройка се прави, за да може при удър с голям камък, плугът да се плъзне настрани, вместо да счупи гребло или нещо по трактора. Модерните плугове имат пружинна и хидравлична защита, които предпазват плуг от подобни неприятни ситуации.
 3. Стъпка: Започнете орането
  Започвайки от дясната страна на полето, пуснете плуга на земята с триточковата връзка, задвижете трактора напред и след това проверете резултатите. Първият ред е винаги по-труден, тъй като няма съседна бразда, в която тревата да попадне. Това няма значение, така че не се притеснявайте! Ако приемем, че използвате плуг за 2 бразди, ще искате двата реда да са сравнително големи, но при първото минаване това е трудно, ако не и невъзможно. Първоначалната цел е само да се създаде един чист, прав ред с достатъчна дълбочина.
  Съвет: Поставете няколко маркиращи стълба, които да ви насочват, докато се движите по първата бразда.
   
 4. Стъпка: Следващите бразди
  Върнете трактора обратно в началото на първата бразда, спуснете плуга, задвижете малко напред и проверете резултатите. Вероятно ще трябва да направите корекции на плуга, за да получите добри резултати.
 5. Стъпка: Регулиране на дълбочинното колело
  Първата настройка е на колелото за дълбочина, за да получите бразда, с желаното проникване в почвата – не се опитвайте да стигнете по-дълбоко, отколкото е предназначението на вашият плуг. Най-добрата дълбочина за оран е между 25 и 35 см. Ако нямате такова колело, просто трябва да използвате хидравличния контрол за дълбочина на трактора.
 6. Стъпка: Коригиране на ъгъла на оране
  Следващата настройка е ако желаете вашия модел плугове позволява да коригирате ъгъла под, който проникват плуговете в почвата. Според специалистите най-добре е вашите плугове да бъдат настроени да орат под ъгъл 45 градуса. Важно е всички тела да бъдат с еднакъв наклон. Възможно е да се наложи да регулирате дълбочината, докато целият плуг започне да работи правилно.
 7. Стъпка: По-нататъшно култивиране
  Оранта е само първата стъпка в обработването на земята и ще бъде последвана от по-нататъшно обработване на почвата. Хубаво е да имате експерт, който да ви дава съвети, когато орете за първи път и да ви спести бъркотия.