DT Targovishte

5 съвета при избора на пердета и завеси

В миналото завесите са били абсолютна необходимост, тъй като са помагали за запазването на неприкосновеността на личния живот. Но в днешно време ползата от тях има по-широки граници. Много семейства ги използват като защита срещу постоянно променящите се климатични условия. А други ги считат за предмети на красотата и изразяват чрез тях своите дизайнерски концепции. В тази статия с помощта на специалистите в търговията с пердета и завеси ще ви предложим няколко съвета, които да ви ръководят при избора на завеси.

Завесите могат да имат редица функции, което налага внимателния им избор. Връщайки се обратно към темата за поверителността, завесите за тази цел трябва да са тежки и решени в по-тъмните нюанси, което да затруднява надничането на хора от улицата. Ако търсите завеси, които да подобрят естетиката на помещенията, изберете модерни нюанси. Избягвайте мрачните цветове, защото те ще предадат неприятен акцент на стаята, в която се използват. От друга страна, ще трябва да внимавате с крещящите цветове, защото може да изглеждат твърде ексцентрично. Добра идея е да изберете няколко нюанса от един цвят, за да придадете на стаята цялостен и завършен вид.

Има някои видове завеси, чиято основна роля е да улавят и задържат топлина в помещението. Те са специално обработени и имат специален състав. Освен че са функционални, от тях се предлагат и различни интересни десени. Има и завеси, чиято роля е да регулират температурата в стаята, като не задържат излишната топлина. Този тип пердета са леки и много ефективни за по-топлите райони. Правилното им използване гарантира по-рядкото включване на климатика през летните месеци.

Ако се интересувате конкретно от завеси за спалня, ви съветваме да изберете материи, които не позволяват проникването на твърде много слънчева или лунна светлина, за да не смущават съня ви.

  • Наблегнете на ефектите

Чрез пердетата можете да създадете илюзия за размера на стаята, дори когато прозорците ви са малки. Ако искате да впечатлите приятелите и семейството си, намерете много дълги пердета, които са по-дълги от рамката на прозореца и стигат чак до пода. По този начин помещението ви ще изглежда по-голямо, отколкото всъщност е. Това е и страхотен ход по отношение на естетиката, защото създава усещането за безкрайно пространство.

  • Пуснете слънцето в стаята

Създайте прекрасна картина, чрез завесите си, без нужда от бои, палитра и платно. За завесите в дневната подберете леки материи в светли тонове, за да можете да се насладите на живописната гледка към околния свят. Това ще позволи също и проникването на повече светлина и топлина в стаята. Изберете пердета, които да не затрудняват честото отваряне на прозорците.

  • С подплата или без

Пердетата, които са с подплата, са чудесни, защото ограничават навлизането на слънце, влага и частици прах в помещението. Те са изработени по такъв начин, че да ги задържат на повърхността си за дълго време. Ако сте алергични към някои съединения в околната среда, ще намерите тези завеси за много удобни. Отрицателната им страна е, че са много тежки и по-трудни за пране. Неподплатените завеси пък не са добри, от гледна точка на изолацията. Въпреки това, те са лесни за пране, защото тъканта им е лека, лесна за почистване и удобна за горещите зони.

  • Бъдете креативни

При избора на пердета изберете дизайн, който отговаря на вашия характер. Не се страхувайте да експериментирате и да изразите вашето творческо виждане. Стремете се да избягвате всичко в стаята да бъде в един стил, защото този подход има тенденцията да смалява визуално помещението.

Изборът на завеси, които се вписват в дома ви и отразяват личността ви, може да се окаже голямо предизвикателство, но с гореизброените идеи имате всички шансове да се справите блестящо.